Zwanger? Proficiat!

pregant

Een kindje op komst? Er breekt een mooie periode aan met het zoeken naar een naam, geboortekaartjes kiezen, de kinderkamer inrichten,… Naast deze leuke bezigheden is het ook belangrijk om even stil te staan bij de administratieve stappen en de financiële impact die een zwangerschap en bevalling met zich mee brengen.

In België hebben we een sterke sociale zekerheid die voorziet in een goed vangnet. Bekijk zeker de volgende websites:

  • fons.be voor de kinderbijslag
  • myfamily.be voor het startbedrag en groeipakket
  • de website van het ziekenfonds

Waarmee kunnen wij je helpen?

Je hospitalisatieverzekering vergoedt tal van medische kosten die je ziekenfonds niet terugbetaalt bij een ziekenhuisopname: je persoonlijk aandeel (het remgeld), maar ook de supplementen op de erelonen van artsen en de verblijfskosten als je in een eenpersoonskamer verblijft.

Kamerkeuze en andere polisvoorwaarden

Als aanstaande mama overweeg je misschien om een eenpersoonskamer te nemen om in alle rust en stilte te genieten van je kindje en op krachten te komen. De factuur zal dan wel een stuk hoger zijn. Ziekenhuizen passen immers verschillende prijzen toe als je in een kamer voor één, twee of meerdere personen verblijft. Bij de eenpersoonskamer heeft je arts het recht om supplementen aan te rekenen op zijn ereloon. Vraag de tarieven op bij het ziekenhuis en kijk na wat er precies inbegrepen is in de waarborgen van je polis.

TIP: Als je de Vanbreda app op voorhand installeert,
ben je goed voorbereid als het geluk onverwachts sneller komt.

Je hospitalisatieverzekering betaalt doorgaans al je medische kosten terug, uitgezonderd niet-medische kosten zoals dranken, verzorgingsproducten of het verblijf van je partner op de kamer. Controleer ook of je polis een vrijstelling voorziet: dit is een bedrag dat ten laste blijft van de patiënt. Dit kan hoger zijn als je kiest voor een eenpersoonskamer.

Voor- en nazorg

Naast de opnamefactuur voorziet je verzekering vaak ook in een tussenkomst voor de voor- en nazorgkosten: consultaties bij de gynaecoloog, pre- en postnatale kine, kraamhulp, de kosten voor een vroedvrouw,… Met AssurPharma kun je heel eenvoudig en volledig automatisch je apothekerskosten aan ons bezorgen. Voor het regelen van kraamhulp neemt je best contact op met je ziekenfonds. Indien je ook bent aangesloten op de bijstandsverzekering Assi-Link of Assi-Link+, dan kan je hen hierover contacteren.

Derdebetalersregeling

Je opnamefactuur kan meestal rechtstreeks geregeld worden tussen onze diensten en het ziekenhuis. Hiervoor zorgt de derdebetalersregeling Medi-Link. Belangrijk is dat je op voorhand aangifte doet van je bevalling: geef je uitgerekende bevallingsdatum eenvoudig online door of via onze Vanbreda app.

Snelle en eenvoudige aangifte

De Vanbreda app kan je best op voorhand downloaden.  Zo heb je steeds al je digitale kaarten bij de hand. Dit vergemakkelijkt de aangifte van je opname, en je hebt het identificatienummer, dat nodig is in het ziekenhuis, steeds binnen bereik.

Poliklinische of thuisbevalling?

Voor een poliklinische bevalling volg je dezelfde procedure als voor een gewone bevalling of keizersnede. Beval je liever thuis, dan kijk je best even na in je polis of dit gedekt is. Hierin vind je meteen ook terug hoe je je kindje kan aansluiten de hospitalisatieverzekering.

Met je hospitalisatieverzekering hoef je je alvast geen zorgen te maken en kan je je concentreren op wat echt belangrijk is: genieten van je zwangerschap én je kindje!